Vinkit talvipyöräilyyn

Talvipyöräily voi olla monelle harrastajalle luotaantyöntävä ajatus. Suomen monimuotoinen ilmasto - kirpeästä pakkasilmasta aina neljän kuukauden mittaiseen marraskuuhun - saattaa rajoittaa intoa muuten rakkaaseen lajiin. Oli keli sitten kylmä, sateinen tai luminen, oikeilla varusteilla talvesta selviää. Reippaalla asenteella ja pienellä vaivalla pyöräilystä saa ympärivuotisen harrastuksen - tai ainakin piristävän lisän rakkaaseen harrastukseen. Tässä postauksessa pyrin nostamaan esiin muutaman talvisen pyöräilijän elämää helpottavan seikan.

Pukeutuminen

Talvipyöräilyssä vaatetuksen suunnitteluun kannattaa käyttää hieman enemmän aikaa kuin kesäolosuhteissa. Mieti myös oletko lähdössä hikilenkille, peruskuntolenkille, vai ajatko kylille nauttimaan höyryävänä kupillisen kuumaa kaakaota. Riittävän lämpimänä pysyminen on ensimmäinen asia, joka tulee huomioida. Voimakas hikoilu ja kosteus vartalolla kuitenkin tuntuvat kylmältä ja viilentää koko kehoa. Paras vaihtoehto on kerrospukeutuminen.

  • Alimmaiseksi kerrokseksi valitaan iholta tehokkaasti kosteutta siirtävä tekninen alusasu.
  • Talvipyöräilyssä välikerroksen tarkoitus on eristää lämpöä ja samalla siirtää liiallista kosteutta edelleen ulompaan kerrokseen.
  • Uloimman vaatekerroksen tehtävä on suojata pyöräilijä tuulelta ja sateelta. Uloimman kerroksen valintaan vaikuttaa vallitsevat sääolosuhteet. Softshell sopii kuivaan ja tuuliseen säähän, mutta sateella tarvitaan täysin suojaava kuoritakki.

Vaatteita voi lisätä, tai vähentää myös kesken lenkin. Talvipyöräilyssä voit käyttää samoja teknisiä vaatteita kuin kesäaikaan, lisäät vain useamman kerroksen. Puuvilla on hyvä materiaali arkeen, mutta huono liikuntaan. Puuvilla imee kosteuden iholta, muttei siirrä sitä ulospäin, joten materiaali kuivuu äärimmäisen huonosti. Merino-villa on hankintahinnaltaan arvokas, mutta erittäin laadukas materiaali, jonka nimeen moni vannoo. Merino on loistava materiaali erilaisiin sääolosuhteisiin, eikä se tunnu kosteanakaan kylmältä. Kun valitset merinovillavaatteita, valitse mulesing free -tuote.

Tuulenpitävä takki on talvipyöräilijän ykkösvaruste, toki kunnon talvipyöräilykengät puolustavat myös paikkansa tällä listalla. Kerrospukeutumisessa jokaisella kerroksella on oma tarkoituksensa.Ulomman vaatekerroksen ei tarvitse olla monen sadan euron Gore-Texiä, vaan hengittävä ja tuulenpitävä materiaali riittää. Paitsi jos rakastat sateessa ajamista. Usein hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Tutustu GoreTexin terminologiaan ennen suurempia investointeja. Esimerkiksi Paclite ja Active Shellin hengittävyydessä on eroja, vaikka molemmissa lukee GoreTex.

Näy

Uusia talvipyöräilyvarusteita hankkiessa on hyvä miettiä myös näkyvyyttä. Muut tielläliikkujat eivät välttämättä osaa varautua hankien tai pimeyden keskellä liikkuvaan pyöräilijään. On sinun tehtäväsi varmistaa että näyt. Värikkäät vaatteet ovat hyvä valinta, heijastimet vielä parempi, kunnon valot kaikkein paras. Mikäli polkupyörä on pääasiallinen kulkuvälineesi kelillä kuin kelillä, pyörään pinnoihin kiinnitettävät lisäheijastimet ovat edullinen henkivakuutus.

Pese pyörä säännöllisesti

Ilman kunnollista pesupaikkaa polkupyörän puhtaanapito voi tuottaa päänvaivaa. Lämmin vesi, pesuaine, harja ja ketjuöljy on pieni investointi itseesi. Toimivat vaihteet vaihdepyörässä on mukava asia, talvellakin. Kaupunkialueilla talvipyöräily mahdollistetaan kevyen liikenteen väyliä suolaamalla. Vaikka pyöräilyn kannalta sulat tiet ovat hyvä asia, jo muutaman kerran suolakylpy tekee ihmeitä polkupyörän voimansiirrolle, eikä se ihme milloinkaan paranna mekaanisten laitteiden toimivuutta. Helppona apuna säännöllinen pesu, kuivaus ja öljyäminen.

Varaudu yllätyksiin

Erityisesti pidemmälle talvipyöräilylenkille mukaan kannattaa ottaa varavaatteita: Kuiva aluspaita, varahanskat ja kuivat sukat eivät paljoa paina, mutta tarvittaessa ne voivat pelastaa hädästä. Metsälenkillä kastunut kenkä ei välttämättä haittaa, mutta jos koti on 30 kilometrin päässä tienlaitaa ajaen, ojassa kastunut kenkä ja sukka aiheuttaa taatusti sadattelua. Kuiva sukka ja muovipussi sukan päälle estämään uudelleen kastumisen. Ja presto! Elämä on taas pykälän verran parempaa. Pakkaa mukaan myös suklaapatukka. Viisi palaa Fazerin sinistä helpottaa perille pääsyä.

Suojaa juomapulloa jäätymiseltä

Juomapullo itsessään kestää nesteen jäätymisen, janoinen kuljettaja ei niinkään. Talvipyöräilyssä hikoilu ja siten nesteytyksen tarve on vähäisempi, muttei kuitenkaan katoa kokonaan. Varmista siis että juoma pysyy sulana. Voit laittaa juomapullon ajopaidan taskuun takin alle, tai reppuun lähimmäksi selkää. Pieni termospullo lämmintä viinimarjamehua tekee ihmeitä sielulle ja mielelle. Vinkki: Laita villasukka pullon päälle, juoma pysyy lämpimänä/sulana pitempään.

Polkupyörän valot

Näe ja näy! Kunnon valot ovat talvipyöräilijän turvavaruste. Syksyllä ja talvella pimeä laskeutuu jo varhain, tai pahimmillaan jatkuu vuorokauden ympäri. Erityisesti lumettomana aikana tummiin vaatteisiin pukeutunut pyöräilijä näkyy todella huonosti. Jo tieliikennelaki vaatii, että hämärään aikaan pyörällä liikuttaessa valot tulee olla sekä edessä, että takana. Omaan henkikultaan kiintynyt viksumpi pyöräilijä hoitaa valaistuksen kuntoon ilman, että laki sitä vaatii. Tämän linkin takaa voi katsoa Pyörätarvike.comissa myynnissä olevat polkupyörän valot. Tee valinta käyttötarpeen mukaan: Mikäli ajat vain taajamassa, tai valaistuilla kevyen liikenteen väylillä, pienempi huomiovalo on riittävä. Jos olet aktiiviharrastaja, valitse riittävän isolla akulla varustettu valaisin. Pimeä metsä tai märkä asfaltti imee kaiken sille annetun valotehon. Huomioi kuitenkin muut tielläliikkujat ja säädä valoteho maltilliseksi kun liikut ihmisten ilmoilla.

Suunnittele reitti etukäteen

Talvella pyöräillessä lenkkien keskinopeudet tapaavat laskea. Talvisella pyörätiellä voi olla lunta, jäätä ja varsin usein myös hiekoitussepeliä. Myöskään nastarenkaat eivät rullaa yhtä kevyesti kuin kesärenkaat. Kun tiedät mihin olet menossa, osaat varata matkaan riittävästi aikaa ja energiaa. Jopa Suomen pääosin leudossa ilmastossa sääennusteiden seuraaminen voi pelastaa hankaluuksilta. Kerro myös läheisille mihin olet menossa ja milloin palaat.

Huolla pyörä riittävän usein

Mikäli ajat pyörällä ympäri vuoden, joudut huoltamaan pyörää ympäri vuoden. Säännöllisellä ylläpidolla isoja ja arvokkaita remontteja ei tule eteen, vaan kuluneet tai rikkoituneet osat vaihdetaan uusiin tarvittaessa. Voit lähteä lenkille luottavaisin mielin kun tiedät että kaikki toimii. Ja mikäli jotain kuitenkin hajoaa kesken lenkin, yksinkertaisilla työkaluilla pystyt paikallistamaan ja korjaamaan vian jo lenkin aikana. Tarkasta säännöllisesti vaihteet, ketjut, jarrut, jarrupalojen ja vaijereiden kunto. Varmista myös oikea rengaspaine. Näin pyörä säilyy parempana ja sinä pääset nauttimaan pyöräilystä vuoden ympäri.

Kommentoi kirjoitusta

Kaikki viestit luetaan ennen julkaisua